Teknologi 3D, kos bina rumah boleh dikurangkan 90%?

0
59
teknologi rumah

Dengan adanya teknologi percetakan 3D, hampir semua benda boleh dibina pada masa kini, termasuk rumah. Tetapi bolehkan teknologi ini membina rumah yang menggunakan sumber tenaga dan harga yang rendah, serta menggunakan bahan mentah yang mudah didapati? Jika tidak, ia tidak mungkin dapat menyelesaikan masalah kekurangan rumah yang dialami di seluruh dunia atas pelbagai sebab.

Santis dari Universiti Tartu dan University of Life Sciences di Estonia telah mengkaji kemungkinan ini dan berjaya mencipta bahan konkrit menggunakan cetakan 3D yang dibina menggunakan serpih minyak, tanah gambut yang diproses dan nanopartikel silika.

Mengikut kumpulan saintis ini, buat masa ini, mereka hanya mampu membina segmen segmen dinding mengunakan teknologi tersebut kerana tidak mempunyai dana yang cukup untuk member sebuah rumah yang lengkap. Mereka berharap dapat membina sebuah rumah yang lengkap di masa akan datang.

Harap harapnya , rumah dia Malaysia dapat dibina mengguna percetakan 3D ini. Ini dapat membantu mengurangkan harga rumah yang melambung tinggi sejak akhir akhir ini.

Sumber : Yahoo