Pesalah laku seks kanak kanak akan di kembiri mengikut undang undang baru ini

0
128
dikasi kembiri

Satu undang undang baru bermula 1 Januari 2018 lepas, membenarkan pesalah laku seks kanan kanak untuk di kasi atau di kembiri kan secara kimia k di Kazakhstan.

Seorang lelaki yang melakukan jenayah seks kanak kanak dari rantau Turkestan akan diberikan suntikan tersebut sambil dipantau oleh Kementerian Kesihatan Kazakhstan.

Dia akan menjadi orang pertama dibekas republik Soviet itu untuk menerima hukuman yang disifatkan sebagai kontoversi tersebut, dimana Turkistan pula menjadi rantau pertama di dalam negara itu yang menjalankan hukuman tersebut.

dikasi dikembiri

Presiden Kazakhstan, Nursultan Nazaybayev telah mempuruntukkan sebanyak £20,500 untuk 2000 suntikan kepada sesiapa yang melakukan jenayah seks kanak kanak.

Undang undang baru ini hanya terpakai kepada pesalah yang berumur 18 tahun ke atas dan bertujuan untuk membasmi salah laku seks ke atas kanak kanak.

Berbanding dengan penembirian secara fizikal, pengembirian secara kimia ini tidak akan mempunyai kesan ke atas nafsu seks sesetengah pesalah, di mana ini menimbulkan keraguan sama ada prosedur ini boleh menghalang jenayah ini dari berulang.

Di Malaysia pun terdapat banyak kes salah laku seks kanak kanak. Elok kalau hukuman seprti ini dijalan kan di Malaysia juga.

Sumber : Unilad