Perbandingan antara Samsung Galaxy Watch dan Apple Watch

0
143
Perbandingan antara Samsung Galaxy Watch dan Apple Watch
Sumber: Drew Angerer - Getty Images

Pesaing terbaru Apple Watch iaitu Galaxy Watch, jam tangan pintar yang bernilai USD330 sesuai untuk aktiviti-aktiviti sukan atau fitness.

Samsung memperkenalkan jam tangan pintar baru itu pada acara Unpacked minggu lalu. Galaxy Watch bukanlah produk jam tangan pintar yang pertama dari Samsung, tetapi ia adalah yang pertama dengan nama “Galaxy”. Dahulunya, jam tangan pintar Samsung berada di bawah penjenamaan “Gear”.

Galaxy Watch juga mempunyai dua ciri utama iaitu hayat bateri (jam tangan boleh bertahan sehingga empat hari pada satu caj) dan “rotating crown” yang membolehkan anda mengawal jam tangan seperti dail. Tambahan pula, ia kelihatan seperti jam tangan standard berbanding kebanyakan peranti lain di pasaran, termasuk Apple Watch.

Walau bagaimanapun, Apple Watch adalah jam tangan pintar yang paling laris di dunia, dan Samsung menghadapi pertempuran yang sukar sekiranya mahu menewaskan Apple sebagai dominasi jam tangan pintar.

Terdapat banyak persamaan antara keduanya. Galaxy Watch dan Apple Watch Series 3 datang dalam tiga warna: hitam, perak, dan rose gold.

Sumber: Drew Angerer – Getty Images

Harga Samsung Galaxy Watch dan Apple Watch bermula pada nilai yang sama iaitu $ 329.

Sumber: Jack Taylor – Getty Images

Galaxy Watch dan Apple Watch kedua-duanya mempunyai paparan OLED, walaupun bentuk yang berbeza.

Sumber: Justin Sullivan – Getty

Apple Watch boleh menjejaki latihan seperti berjalan, berbasikal, renang, dan latihan jarak intensiti tinggi. Ia juga mempunyai meditasi berpandu dibina, dan cincin aktiviti yang mengesan berapa banyak anda bergerak, bersenam, dan berdiri.

Galaxy Watch mempunyai 39 latihan terbina, dan secara automatik boleh menjejak enam daripada mereka. Seperti Apple Watch, Galaxy Watch juga mempunyai meditasi berpandu dan senaman pernafasan, tetapi ia juga boleh mengesan kitaran tidur dan kiraan kalori.

Kedua-dua Galaxy Watch dan Apple Watch adalah kalis air dan boleh dipakai semasa berenang.

Galaxy Watch dan Apple Watch boleh stream muzik, jadi anda boleh meninggalkan telefon anda di rumah semasa bekerja atau bersenam.

Sumber: Mike Coppola – Getty Images for Samsung

Kedua-dua jam tangan ini mempunyai fungsi NFC, jadi anda boleh membayar apa sahaja tanpa mengeluarkan kad kredit anda.

Sumber: Lucas Jackson – Reuters

Galaxy Watch mempunyai Samsung Pay, manakala Apple Watch mempunyai Apple Pay.

Kedua-duanya membuat pelbagai “band” untuk jam tangan, jadi anda boleh menyesuaikannya dengan citarasa anda.

Sumber: Bryan Bedder – Getty Images for Samsung

Galaxy Watch serasi dengan pelbagai telefon pintar, manakala Apple Watch hanya serasi dengan iPhone.

Sumber: Lucas Jackson – Reuters

Siri Apple Watch 3 serasi dengan iPhone 5 atau lebih baru yang menjalankan iOS 11 atau lebih baru.

Galaxy Watch, sebaliknya, bersesuaian dengan kedua-dua iPhone 5 atau lebih baru yang berjalan iOS 9 atau yang lebih baru, dan telefon pintar yang menjalankan Android 5 atau yang lebih baru (anda boleh mencari senarai penuh telefon pintar yang serasi di laman web Samsung).

Galaxy Watch boleh menampung sehingga hayat bateri selama empat hari, manakala Apple Watch boleh mendapat kira-kira 18 jam.

Sumber: Mike Coppola – Getty Images for Samsung

Samsung mengatakan bahawa Galaxy Watch 42 mm boleh mendapatkan 2-3 hari hayat bateri, manakala Galaxy Watch 46 mm boleh mendapat 3-4 hari hayat bateri. Anggaran hayat bateri ini menggunakan GPS dan penggunaan selular.

Apple Watch 3 mendapat sehingga 18 jam hayat bateri, tetapi ia berbeza-beza dengan ketara berdasarkan cara anda menggunakan jam tangan (anda boleh membaca lebih lanjut mengenai hayat bateri Apple Watch di laman web Apple).

Anda boleh membeli Apple Watch di laman web Apple dan di kedai Apple. Galaxy Watch pula akan tersedia untuk dibeli di Amazon, Best Buy, dan Samsung.com.