Penyakit yang mengancam kerjaya, Lee Chong Wei ke Taiwan

0
114
LONDON, ENGLAND - AUGUST 02: Chong Wei Lee of Malaysia celebrates winning against Kashyap Parupalli of India in their Men’s Singles Badminton quarter final on day 6 of the London 2012 Olympic Games at Wembley Arena on August 2, 2012 in London, England. (Photo by Michael Regan/Getty Images)

Datuk Lee Chong Wei sedang menjalani rawatan di Taiwan untuk keluar dari penyakit yang mengancam kerjaya. Pemain berusia 35 tahun, Chong Wei akan berada di Taiwan selama dua bulan.

Chong Wei mengesyaki sesuatu yang salah selepas memenangi gelaran Terbuka Malaysia dengan fesyen yang meyakinkan di Jakarta awal bulan ini.

Bintang sukan badminton Malaysia itu menarik diri dari Kejohanan Dunia di Nanjing, China, bermula Isnin dan juga Sukan Asia di Indonesia dari 17 Ogos-2 Sept.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Persatuan Badminton Malaysia (BAM) minggu lalu, orang ramai dan media telah diminta untuk menghormati privasi Chong Wei dan keluarganya.

Dalam kenyataan yang sama, BAM berkata Chong Wei tidak sihat dan mengalami gangguan pernafasan. Doktornya telah menasihati beliau untuk berehat dan menjalani rawatan.

Sementara itu, presiden BAM Datuk Seri Norza Zakaria berkata mereka telah memberi ruang kepada Chong Wei untuk membuat semua rawatan untuk penyakitnya.

“Seperti yang saya katakan sebelum ini, kami menghormati privasi Chong Wei dan telah memberikannya masa untuk memutuskan apa sahaja yang diperlukan untuk pulih dengan cepat,” kata Norza.

Sumber: The Star