Lelaki di larang dari menggunakan perkhidmatan keretapi kerana mengambil tempat duduk penumpang lain

0
46

Seorang lelaki yang mengambil tempat duduk penumpang lain di didalam sebuah keretapi peluru di Beijing, China telah di larang dari menaiki semua perkhidmatan keretapi di bawah kelolaan  ‘Syarikat Jinan China Railway’ dan didenda sebanyak 200 yuan (RM 120).

Satu rakaman video yg di muat naik di atas talian menunjukkan lelaki tersebut duduk di kerusi berhampiran tingkap di kelas ekonomi dan enggan memulangkan tempat duduk tersebut ke seorang wanita sambil mengejek wanita tersebut.

‘Kamu ada 3 pilihan. Berdiri, ambil tempambil tempat duduk saya atau atau pergi duduk di tempat makan keretapi ‘ kata lelaki dalam rakaman video tersebut.

Pihak berkuasa syarikat keretapi tersebut cuba untuk memujuk lelaki tersebut untuk duduk di di tempat asalnya tetapi tidak berjaya. Wanita itu kemudiannya di beri tempat duduk di dalam kelas bisnes.

Hukuman terhadap lelaki di jatuhkan berikut kemarahan orang ramai yg melihat rakaman video tersebut. Tidak dapat di pastikan berapa lama lelaki tersebut di larang untuk menaiki keretapi.

Sumber : TheStar