Antara Samsung Note 9 dan Huawei P20 Pro, mana yang anda harus pilih?

0
208
Antara Samsung Note 9 dan Huawei P20 Pro, mana yang anda harus pilih?

Fotografi malam pintar, tiga camera dan zoom 5x menjadikan Huawei P20 Pro pemenang yang jelas. Industri global telefon pintar menjadi medan pertempuran telefon Android, terutama sekarang dengan Huawei menjadi pengeluar telefon pintar kedua terbesar di dunia, mengatasi Apple. Dengan persaingan semakin sengit, sudah tiba masanya untuk membandingkan Galaxy Note 9 terbaru dengan Huawei P20 Pro dalam empat bidang yang menggalakkan pengguna untuk membeli.

Kamera Yang Canggih

Dilengkapi dengan Leica Triple Camera, Huawei P20 Pro mempunyai sistem kamera belakang terkemuka yang terdiri daripada sensor RGB 40MP, sensor monokrom 20MP dan sensor 8MP dengan lensa telefoto. Berbanding dengan kamera kanta dwi 12 + 12MP Note 9, P20 Pro menyokong resolusi yang lebih tinggi di kedua-dua sensor. Ia juga mempunyai sensor ketiga dengan kanta telefoto yang khusus.

Dengan AI menjadi “game changer” baru-baru ini dalam ciri-ciri kamera dalam telefon pintar, adalah sesuai untuk mengatakan bahawa Huawei adalah yang pertama melancarkan ciri kamera berkuasa AI tahun lepas dalam peranti utama siri Huawei Mate 10, yang menawarkan “Real-Time Scene” dan “Object Recognition” . Ini pada dasarnya bermakna tetapan kamera ditetapkan secara automatik berdasarkan objek dan adegan, di mana sebenarnya telefon mengiktiraf objek dan adegan dan menyesuaikan tetapan kamera secara automatik untuk menangkap gambar yang jelas dan tajam.

Kesemua keluaran “top-of-the-line flagship” dari Huawei menyokong zoom optik 3x, yang membolehkan P20 Pro untuk zoom lebih jauh daripada Note 9, yang hanya boleh mengurus zoom optik 2x. Juga, walaupun kedua-dua peranti menyokong 10x zoom digital, P20 Pro juga menyokong 5x “hybrid zoom”, yang memanfaatkan keupayaan AI pada peranti untuk menggabungkan kedua-dua data optik dan digital untuk meminimumkan kehilangan kualiti semasa zoom.

AI adalah masa depan dan P20 Pro direka untuknya

CPU tidak dioptimumkan untuk melaksanakan tugasan AI. Tanpa sokongan pemproses AI yang berdedikasi, pemproses mengambil masa yang agak lama untuk memproses imej. Huawei P20 Pro dilengkapi dengan “Neural Processing Unit” (NPU) di dalam Kirin 970 yang dioptimumkan untuk tugasan AI. Model EMEA dari Galaxy Note 9 dikuasakan oleh pemproses Exynos 9810 yang tidak mempunyai prosesor diskrit untuk tugas AI.

Tanpa sokongan pemproses AI yang berdedikasi, model EMEA dari Samsung Galaxy Note 9 kemungkinan akan memberikan pengalaman pengguna yang hambar berbanding dengan P20 Pro.

Kecantikan melebihi bandingkan

Samsung Galaxy Note 9 akan dilancarkan dalam tiga warna iaitu Lavender Purple, Ocean Blue dan Midnight Black. Walau bagaimanapun, impak visual mereka tidak dapat dibandingkan dengan warna Twilight P20 Pro. Sedangkan semua varian Note 9 mempunyai warna tunggal, ada juga dengan kemasan logam,P20 Pro tersedia dalam warna kecerunan (gradient).

Dinspirasi dari “Northern Light”, Huawei mencipta warna kecerunan ungu ke biru yang unik menggunakan proses NCVM, proses perindustrian yang panjang yang melibatkan kos yang tinggi dan hasil yang rendah, tetapi menghasilkan penampilan unik yang menjadikan HUAWEI P20 Pro serta-merta menonjol dari yang lain.

Huawei P20 Pro
Sumber Andrew Hoyle – CNET

Pereka Huawei sengaja menyelaraskan modul kamera dengan cara supaya apabila pengguna memegang peranti secara mendatar, rupa peranti menyerupai kamera kompak. Ini merupakan contoh bagaimana Huawei diekspresi melalui reka bentuk dengan hanya melihat peranti ini. Dengan melihat P20 Pro, pengguna boleh memberitahu bahawa ia dibuat untuk fotografi. Sebaliknya, reka bentuk Note 9 mempamerkan kekurangan yang jelas terhadap “detail”. Kamera belakang utama pada Note 9 sedikit terlepas dari titik pusat.

Samsung Note 9 Camera

Sekali lagi, warna kecerunan pada Huawei P20 Pro dan kamera + penempatan utama, menjadikannya telefon ini mesra pengguna dan rasa mewah untuk memiliki dan memegangnya.

Nilai yang lebih baik

Yang terakhir ialah mana antara peranti ini yang lebih jimat untuk dimiliki?

Dilancarkan pada bulan Mac 2018, P20 Pro dilengkapi dengan inovasi dan ciri-ciri dimana perantai pesaing tiada. Sebagai contoh, apabila Samsung meletakkan 3300mAh ke dalam Note 8 dan bateri 3500mAh ke dalam S9 +, Huawei meletakkan peranti P20 Pro dengan bateri 4000mAh. Berikutnya, Samsung pula memasukkan bateri 4000mAh dalam Note 9 terbaru.

Tetapi itu bukan satu-satunya ciri yang diperkenalkan oleh Huawei terlebih dahulu. Salah satu ciri yang diketengahkan oleh Samsung semasa acara Unpacked ialah “DeX desktop mode”. Huawei mempunyai ciri yang sama pada P20 Pro dengan nama “Easy Projection”, selama lebih lima bulan sekarang. Mungkin yang paling penting, Huawei menawarkan ciri-ciri premium ini pada harga yang sangat kompetitif hari ini. Samsung masih memerlukan lagi beberapa minggu sebelum mereka boleh meletakkan “flagship” baru mereka yang mahal ke tangan pengguna.

Pilihan penulis:

Penulis lebih sukakan Huawei P20 Pro kerana warna kecerunan yang menampakkan peranti ini lebih premium. Malah P20 Pro jauh lebih murah berbanding Samsung Note 9.

Sumber: Techradar