Android Pie dikuasakan oleh AI untuk pengalaman yang lebih bijak

0
180
android pie illustration

Android Pie dikuasakan oleh AI untuk pengalaman yang lebih bijak. “Release” terkini Android boleh dimuat turun untuk peranti terpilih sahaja dan ia datang dengan bantuan kecerdasan buatan (AI) yang membuatkan telefon anda lebih pintar, lebih ringkas dan lebih sesuai untuk anda.

Android 9 bertujuan untuk menjadikan telefon anda lebih bijak dengan belajar daripada anda dan menyesuaikan diri dengan corak penggunaan anda. Itulah sebabnya Android 9 dilengkapi dengan ciri-ciri seperti Bateri Adaptif, yang mempelajari aplikasi yang paling anda gunakan dan mengutamakan bateri untuk mereka, dan Kecerahan Adaptasi, yang mempelajari bagaimana anda ingin menetapkan kecerahan dalam tetapan yang berbeza dan melakukannya untuk anda.

battery-brightness
Sumber: https://blog.google/products/android/introducing-android-9-pie/

Android 9 juga membantu anda menyelesaikan sesuatu dengan lebih pantas dengan “App Actions”, yang meramalkan apa yang anda mahu lakukan seterusnya berdasarkan konteks anda dan memaparkan tindakan yang betul pada telefon anda. Apabila anda memasukkan fon kepala(headphone) selepas kerja, anda mungkin melihat pilihan untuk menghubungi ibu anda atau memulakan senarai main Spotify kegemaran anda.

last-app-actions-2
Sumber: https://blog.google/products/android/introducing-android-9-pie/

Leret ke atas(swipe up) dari mana-mana sahaja untuk melihat pratonton skrin penuh applikasi yang baru digunakan dan hanya sentuh untuk pergi semula ke salah satu daripadanya. Pemilihan Teks Pintar (yang mengiktiraf maksud teks yang anda pilih dan mencadangkan tindakan yang berkaitan) kini berfungsi pada Tinjauan aplikasi terbaru anda , menjadikannya lebih mudah untuk melaksanakan tindakan yang anda mahukan.

android-9-pie
Sumber: https://blog.google/products/android/introducing-android-9-pie/

Di Google I/O pada bulan Mei, Google memaparkan beberapa ciri istimewa untuk Android, termasuk aplikasi baru yang membantu anda memahami bagaimana anda menghabiskan masa pada peranti anda, “App timer” yang membolehkan anda menetapkan had masa ke atas aplikasi dan melancarkan ikon pada skrin utama anda apabila tiba masanya

digital wellbeing
Sumber: https://blog.google/products/android/introducing-android-9-pie/

Sumber: Google Blog